STAPPENPLAN - EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS ZZP-ER


09-06-2020 door Femke Bol

Benieuwd welke stappen je het beste kunt nemen om als ZZP-er te starten? F.E.M. heeft een stappenplan opgesteld die je begeleidt van idee tot realisatie. Met de dienst “Startersbegeleiding” neemt F.E.M. jou mee door dit stappenplan en samen vullen we het bijbehorende “Starterstemplate” van a tot z in, zodat je niets vergeet. Hierdoor begin je goed voorbereid met ondernemen!

Stap 1: Schrijf een ondernemingsplan
Een ondernemingsplan klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat valt best mee. Je schrijft dit plan in eerste instantie voor jezelf, zodat je op papier hebt staan wat jouw doelen zijn en hoe je die wilt bereiken. Dit kan al op één A4-tje. Daarbij maak je een financieel plan met daarin de verwachte kosten en opbrengsten. Een ondernemingsplan zorgt ervoor dat je alles voor jezelf overzichtelijk op een rijtje op papier hebt staan en je kan het ook gebruiken om inzicht te geven aan eventuele geldschieters.
Wat staat er allemaal in een ondernemersplan?

  1. Algemene informatie over jou en je bedrijf
    Hier beschrijf je wat jouw achtergrond en werkervaring is en beantwoord je vragen over jouw bedrijf. Denk aan wat is jouw dienstverlening/product? Wie is jouw doelgroep? Wie zijn jouw concurrenten? Wat zijn jouw doelstellingen?
  2. Marketingplan
    Een marketingstrategie wordt vaak ingevuld door middel van de marketingmix. De marketingmix bestaat uit vier factoren (Product, Prijs, Promotie en Plaats) en wordt vaak aangeduid als de 4 P’s. Als de 4 p’s zijn ingevuld is gelijk duidelijk wat het product of de dienst is, voor welke prijs het zal worden verkocht, hoe het onder de aandacht gebracht gaat worden en waar het verkocht zal worden.
  3. Financieel plan
    • Investeringsbegroting om te starten → Hoeveel geld is er minimaal nodig om te kunnen starten met jouw onderneming?
    • Exploitatiebegroting → Hierin maak je de omzet, kosten en winst van jouw bedrijf inzichtelijk.
    • Liquiditeitsbegroting → Een overzicht van de werkelijk in- en uitgaande geldstromen
    • Privéuitgaven → Wat zijn jouw privéuitgaven? Hoeveel inkomsten heb je nodig om in je levensbehoefte te kunnen voldoen? Hou hierbij ook rekening met de inkomstenbelasting, want deze wordt niet nu niet meer automatisch ingehouden op je loon en zal je achteraf zelf moeten betalen.
  4. Algemene en juridische zaken
    Als toekomstig ondernemer moet je ook nadenken over algemene juridische zaken die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming. Denk aan het afsluiten van vergunningen en verzekeringen, melding maken van eventuele concurrentiebedingen of het opstellen van algemene voorwaarden. Zoek goed voor jezelf uit wat je verplicht bent om af te sluiten en wat je graag zou willen hebben.

Stap 2: Kiezen van een rechtsvorm
Als je een bedrijf start, dan zal je een rechtsvorm moeten kiezen voor je bedrijf. Vaak kiest de startende ondernemer (ZZP-er) de eenmanszaak als officiële rechtsvorm vanwege de fiscale voordelen die deze rechtsvorm biedt. Zo kun je onder voorwaarden gebruik maken van startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Daarentegen ben je met een eenmanszaak wel privé aansprakelijk. Dit is niet het geval met een besloten vennootschap (BV). Wordt het ondernemersrisico groter en is het fiscale voordeel van de eenmanszaak niet meer aanwezig, dan is de stap naar een BV logisch.

Stap 3: Inschrijving bij de Kamer van Koophandel + btw-nummer
Voordat je daadwerkelijk kan beginnen zal je jouw onderneming moeten inschrijven bij Kamer van Koophandel (KvK). Hiervoor moet je al een bedrijfsnaam bedacht hebben. Check altijd eerst op de KvK-site of deze bedrijfsnaam nog beschikbaar is en controleer ook of de domeinnaam al in gebruik is. Via de KvK vul je de benodigde formulieren in en maak je een afspraak bij een KvK- kantoor om de inschrijving definitief te maken. Bij het inschrijven in het handelsregister krijg je ook een btw-nummer mee (afhankelijk van de rechtsvorm). Je hoeft dus niet meer apart naar de Belastingdienst. Bij inschrijving betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding van € 50,-.

Stap 4: Voorkom schijnzelfstandigheid
Als je werkt als zzp’er, kan de Belastingdienst jouw arbeidsrelatie met je opdrachtgever zien als loondienst (dienstverband) en dan ben je opeens schijnzelfstandig. Jij en jouw opdrachtgever kunnen dan met flinke kosten te maken krijgen, zoals loonbelasting en sociale premies. De overheid heeft tevergeefs diverse wetten ingevoerd om duidelijkheid te geven over de vraag of iemand schijnzelfstandig is. Omdat de laatst ingevoerde wet (DBA) ook geen duidelijkheid geeft, is de handhaving op deze wet uitgesteld. Momenteel werkt de overheid aan een nieuwe wet. Deze wet zal definitief duidelijkheid moeten bieden. Tot die tijd hoeven zzp’ers en freelancers niet bang te zijn voor eventuele boetes. Check voor de zekerheid altijd wel even de site van de Belastingdienst voordat je een overeenkomst aangaat. Hier kan je middels een aantal vragen controleren of er sprake is van loondienst. Check schijnzelfstandigheid

"Een juiste boekhouding is een tijdrovende klus en daarbij moet je zorgen dat je op de hoogte blijft van alle fiscale voordelen en van de laatste wet- en regelgeving. Gelukkig kan F.E.M. jou daarmee helpen."

Stap 5: Administratie
Als ondernemer ben je verplicht om jouw bedrijfsadministratie bij te houden. In de administratie moet je bijvoorbeeld kunnen zien hoeveel BTW je aan de belastingdienst moet afdragen. Hiervoor moet je alle in- en verkoopfacturen bijhouden, net als je uitgaven en ontvangsten en het privégebruik van goederen en diensten. Daarnaast ben je verplicht jouw administratie minimaal 7 jaar te bewaren. Een juiste boekhouding is een tijdrovende klus en daarbij moet je zorgen dat je op de hoogte blijft van alle fiscale voordelen en van de laatste wet- en regelgeving. Gelukkig kan F.E.M. jou daarmee helpen. F.E.M. zorgt ervoor dat je geen omkijken meer hebt naar jouw administratie en dat alles in orde is. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek, waarin we alle wensen en mogelijkheden bespreken.

Stap 6: Starten met ondernemen!
De leukste stap van allemaal, nu echt van start gaan met jouw onderneming! Als klant bij F.E.M. krijg je ook als je eenmaal gestart bent, nog begeleiding op het financiële vlak. Heb je financieel een gezonde onderneming? Is er nog extra winst te behalen? Welke kosten zouden lager kunnen? Dit soort vragen zijn helemaal niet vreemd voor F.E.M. en helpt jou daar graag mee!

Contact

App, mail of bel mij